Spouwmuur isolatiemateriaal
Er bestaan heel wat isolatiematerialen om de spouw mee te isoleren, het ene al beter dan het andere. Verschillende isolatiematerialen worden gebruikt bij nieuwbouw en bij na-isolatie. In dit artikel geven we je een uitgebreide uitleg over de verschillende soorten isolatiematerialen, evenals voordelen en nadelen, extra tips enzovoort.
Isolatiemateriaal bij nieuwbouw
De meest gebruikte isolatiematerialen zijn isolatieplaten en isolatiefolies. Tegenwoordig worden ze standaard gebruikt bij iedere nieuwbouw. Vaak geldt de regel: ‘Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter er wordt geïsoleerd.’
Een derde isolatiemateriaal dat vaak wordt toegepast bij nieuw geplaatste huizen is stralingsreflecterende isolatie. Deze zorgt ervoor dat warmte-energie wordt gereflecteerd naar plaatsen waar deze het meest nodig is, in tegenstelling tot de platen en folies waarbij het warmteverlies slechts wordt vertraagd. Het beste materiaal is waarschijnlijk een combinatie van platen en/of folies met stralingsreflecterende isolatie. Hierdoor behoud je je energie op optimale wijze binnenshuis.
Materialen na-isolatie spouwmuur
Doordat de prijzen van energie de laatste jaren zo zijn toegenomen, begonnen mensen hun huizen dan ook beter te isoleren. Echter zou dit een enorme klus zijn als je ook in oudere huizen platen en folies moet zetten, omdat je dan de hele muur weer moet uitbreken. De oplossing voor deze oudere huizen is na-isolatie. Hierbij wordt door een (klein) gat in de muur isolatiemateriaal tussen de muren gespoten of ingeblazen.
Na-isolatie mag in sommige gevallen wel niet! Namelijk als het spuiten of gieten van isolatie in overtreding zou zijn met de flora- en fauna wet. Dit is wanneer een beschermde diersoort (zoals vleermuizen) zich ondertussen reeds tussen de spouwmuren heeft gevestigd. Door deze spouwmuur dan nog te vullen met isolatiemateriaal vernietig je hun leefomgeving en kan je bijgevolg hoog beboet worden.
Het is dus erg belangrijk dat na-isolatie gebeurt door een professionele vakman, zodat je later geen problemen krijgt. Ontvang gratis offertes van erkende professionals.
Overzicht isolatiematerialen
De meest gebruikte isolatiematerialen zijn de volgende:
1. Steenwol of rotswol
Zowel gebruikt bij nieuwbouw isolatie als bij na-isolatie. Steenwol is een isolatiemateriaal op basis van basalt of diabaas, gesmolten stenen die vervolgens tot fijne draden worden geweven. Dit materiaal is zo geliefd als isolatiemateriaal omdat het onbrandbaar is, uitstekende thermische en akoestische eigenschappen heeft, een hoge densiteit en vormvastheid heeft en omdat het recycleerbaar is.
2. Glaswol
Ook dit isolatiemateriaal wordt bij na-isolatie en nieuwbouw gebruikt. Het product is gemaakt uit een combinatie van zand en gerecycleerd glas. Net zoals steenwol is glaswol onbrandbaar en vochtbestendig, heeft het goede thermische en akoestische eigenschappen, een hoge vormvastheid en wederom recycleerbaar. Soms zie je ook een aluminiumlaag op glaswol. Dit is om vochtproblemen en condensatie te vermijden.
3. EPS (Geëxpandeerd polystyreen)
Net als zijn voorgangers ook gebruikt bij nieuwbouw als na-isolatie. Iedereen kent het, maar wel onder een andere naam: piepschuim! Het is verkrijgbaar in verschillende isolatiewaardes; de beste is HR++, daarna HR+ en daar HR.
Dit materiaal is volledig waterdampdoorlatend, maar geluidsisolatie, warmte-isolatie en brandveiligheid scoren helaas al wat minder. Meestal gebruikt men EPS bij muren met een kleine spouwopening. Als je opteert voor dit goedkope materiaal, kies dan liefst voor de HR++ variant.
4. XPS (Geëxtrudeerd polystyreen)
Een tweede variant van piepschuim is XPS. Dit materiaal is van iets betere kwaliteit dan EPS en is zowel in nieuwbouw als in oudere huizen te gebruiken. Zo hebben ze een hogere druksterkte en nemen ze minder waterdoorlatend.
5. Polyurethaanschuim (PUR)
Deze kunststof wordt gebruikt in schuimvorm als het om isolatie gaat. Door een blaasmiddel aan het materiaal toe te voegen, wordt een harde schuim gevormd met dichte cellen. In deze cellen zit een warmteïsolerend gas.
Polyurethaanschuim is beter bekend onder de naam ‘PUR-schuim’ en kan eenvoudig in zowel oudere als nieuwere huizen worden gespoten.
Kenmerken van dit schuim zijn de uitstekende isolatie voor zowel warmte als geluid en de vochtbestendige en brandbestendige eigenschappen.
6. Polyisocyanuraatschuim
Een sterkere variant van PUR-schuim is het PIR-schuim (Polyisocyanuraat). Eigenlijk is het op dezelfde manier gemaakt als PUR schuim, maar werd er nog polyester aan toegevoegd.
Hierdoor is dit isolatiemateriaal sterker brandvertragend en heeft het een hogere druksterkte.
7. Resolhardschuim
Een ander sterk isolerend hardschuim is het resolhardschuim, opgebouwd uit bakeliet. Vooral voor brandveiligheid en isolerende waarden is dit materiaal beter dan vele van zijn broertjes en zusjes.
Andere materialen
In principe zijn de bovengenoemde materialen de meest gebruikte isolatiematerialen. Toch wordt ook perliet (een gesteente) en Ureumformaldehyde (een kunsthars) nog vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie.