Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spouw-muur-isolatie.nl ALLES WAT JE MOET WETEN OVER SPOUWMUURISOLATIE
Spouw-muur-isolatie.nl

Opbouw spouwmuur

De spouwmuur is een constructie die bestaat uit de binnen- en buitenmuur, met daarbinnen een opening; de spouw. Deze spouw heeft een vochtwerende en isolerende functie. Voor een verbeterde geluids- en warmte-isolatie kan in de spouw ook nog extra isolatiemateriaal worden gestopt. Nu wil je natuurlijk wel graag weten hoe zo’n spouwmuur er eigenlijk uitziet!

Je spouwmuur laten isoleren door een specialist? Ontvang gratis offertes op maat.

 

Spouwmuur opbouw

Een spouwmuur bestaat natuurlijk niet enkel en alleen uit twee muren met daartussen een opening. Om optimaal te isoleren is er door de jaren heen heel wat verbeterd in de opbouw van een spouwmuur.

Op de funderingsbalken die in de grond liggen, worden de buitenmuur (1) en de binnenmuur (2) (of het buiten- en binnenblad) geplaatst, met daartussen een opening (3 – de spouw).
Binnenin de spouw zit vervolgens isolatiemateriaal (4) en eventueel een luchtspouw (5).
Deze luchtspouw heeft als doel vochtophoping in het isolatiemateriaal te vermijden. Tegenwoordig wordt er steeds minder gebruik gemaakt van een luchtspouw, omdat isolatiematerialen almaar vochtwerender worden gemaakt.

In de binnenmuur (of binnenblad) worden ook openingen gemaakt voor grondvloeren: zowel de verdiepingsvloer als voor de begane grond. Ventileren van een spouw is overbodig als je bouwt met poreuze gesteentes. Bij normale bakstenen zit het namelijk zo dat meer dan 95% van het vocht dat werd opgenomen de bakstenen ook weer verlaat door te verdampen. Let wel op met (dampdicht) beschilderde bakstenen of geglazuurde bakstenen! Hier kan de damp niet meer weg en worden ventilatieroostertjes of stootvoegen wel aangeraden.

Om spouwmuren een heel stevige constructie te geven, worden zij tegenwoordig ook steeds verankerd. Dit wilt eigenlijk zeggen dat ze aan elkaar worden verbonden met een dikke en sterke staaldraad (6). De uiteinden van deze staaldraad worden vervolgens in de binnen- en buitenmuur gestopt.

Spouwmuurisolatie is essentieel om energieverliezen in huis te beperken. Via onze offerteservice kan je in contact komen met verschillende isolatiespecialisten in de buurt.
Klik hier om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen.

spouwmuur isoleren

 

Vraag vrijblijvend prijzen en advies aan

Via spouw-muur-isolatie.nl kan je in één klik vrijblijvend prijzen en advies aanvragen bij verschillende vakmannen gespecialiseerd in isolatiewerken. Vergelijk prijzen, realisaties, werkmethodes, termijnen, ... en kies het voorstel dat het best past jouw eigen situatie, wensen en verwachtingen.