EPS / piepschuim
Piepschuim korrels (eps-parels) worden steeds vaker gebruikt voor het na-isoleren van de spouwmuur. EPS heeft een erg goede isolatiewaarde en kan probleemloos tegen vocht. Ook mooi meegenomen is dat het een ecologisch materiaal is dat perfect recycleerbaar is.
Eigenschappen van eps spouwisolatie
EPS heeft een erg goede isolatiewaarde. Dit is geen overbodige luxe als je weet dat de gemiddelde spouwmuur amper 5 cm breed is. Piepschuim heeft een lambdawaarde van 0,033 – 0,042 W/mK. Deze score is bijzonder hoog en dus prima geschikt voor toepassingen zoals na-isolatie van spouwmuren. Vraag zeker naar de technische fiche wanneer je in zee gaat met een isolatiebedrijf. Er bestaan namelijk verschillende kwaliteiten in EPS. De isolatiewaarde zal hiervan ook afhankelijk zijn.
Een buitenmuur krijgt heel wat te verduren. In geval van schade of poreuze stenen zal deze dus ook vocht absorberen van slagregen. EPS is vochtregulerend en boet dus niet in aan isolatiewaarde in een vochtige omgeving. Het aanwezige vocht zal vanzelf weer verdwijnen door verdamping bij hogere temperaturen.
EPS kan 100% gerecycleerd worden naar zijn oorspronkelijke basisgrondstof. Dit maakt piepschuim één van de meest duurzame isolatiematerialen op de markt. Goed voor het milieu en je gezondheid!
Kosten EPS spouwmuurisolatie
De kostprijs van EPS spouwmuurisolatie kan je vergelijken met deze van PUR isolatie, namelijk: 25 à 35 euro per vierkante meter. Dit is zo’n 10% duurder dan glaswol. Hier staat wel een betere isolatiewaarde tegenover die je op langere termijn dubbel en dik terugverdient. Let op, dit zijn wel richtprijzen. Voor een vrijblijvende prijsberekening op maat kan je gebruikmaken van onze online offerteservice.
Hoe gebeurt de plaatsing?
Door middel van kleine boorgaten tussen de voegen van de bakstenen wordt EPS onder hoge druk geïnjecteerd in de muur. De parels zelf worden voorzien van een fijn laagje lijm die de korrels aan elkaar laat hechten. Zo voorkom je dat de isolatiebolletjes verdwijnen via kieren aan de ramen, deuren of via kleine scheurtjes in het metselwerk.
Let op! Om een bestaande gevel te isoleren moet je gevel voldoen aan bepaalde voorwaarden. Zo moet de spouw minstens 3 cm breed zijn en mag er geen vervuiling aanwezig zijn.