Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Spouw-muur-isolatie.nl ALLES WAT JE MOET WETEN OVER SPOUWMUURISOLATIE
Spouw-muur-isolatie.nl

Isolatiewaarde

Vaak worden allerlei waardes zomaar naar je hoofd geslingerd als je wat meer wilt te weten komen over isolatiewaardes. In dit artikel hebben we het over deze verschillende ‘waardes’ en natuurlijk ook over wat nou belangrijk is bij spouwmuurisolatie.

 

Isolatiewaarde van de woning

Een goede isolatiewaarde staat gelijk aan een hoger wooncomfort én lagere energieverbruik (en bijgevolg een lagere factuur). Je hebt er dus alle baat bij om hiermee rekening te houden wanneer je een huis (ver)bouwt. Als je je woning later verkoopt, zal deze een pak meer waard zijn als de isolatiewaarde goed is.

 

Isolatiewaarde: U-waarde

De U-waarde of het warmtedoorgangscoëfficiënt bepaalt hoeveel warmte (energie) door een wand gaat, gemeten in tijd, oppervlakte en temperatuurverschil.
Dit gebeurt door de U-waarden langs beide kanten van het oppervlak te vergelijken. De U-waarde hou je het liefst zo laag mogelijk, voor de beste isolatie!

 

Het K-peil of de K-waarde

De K-waarde (let op! Grote K!) staat voor de volledige isolatiewaarde van de woning. Deze isolatiewaarde toont ons het verlies aan energie door daken, vloeren, vensters, buitenmuren,… Hoe lager de K-waarde, hoe minder warmteverlies en hoe beter de isolatiewaarde. Hetzelfde geldt voor de U-waarde van een gebouw.

Deze waarde wordt bepaald door het type en dikte van het materiaal van het isolatiemateriaal. Deze U-waarde is telkens uitgedrukt in W/m²K. Dat staat voor Watt per vierkante meter Kelvin.

isolatiewaarde

 

Isolatiewaarde isolatiemateriaal: R-waarde

De R-isolatiewaarde is van belang voor de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal uit te drukken.
Naast isolatiemateriaal wordt ook de isolatiewaarde van glas, muren, vloeren, daken, … met de R-waarde uitgedrukt. Hoe groter de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Zelf de R-waarde berekenen doe je door de volgende formule toe te passen:
d / λ = R-waarde

d = Dikte van het materiaal in meter
λ = warmtegeleidingscoëfficiënt in W/m K (deze waarden vind je gewoon op de materialen terug of kan je eenvoudig terugvinden.)
R = Warmteweerstand in m2 K/W

Spouwmuurisolatie spaart heel wat energiekosten bij de energieleverancier uit en geeft een meerwaarde aan je huis! Ben je op zoek naar een betrouwbare vakman in jouw omgeving? Op onze offertepagina vraag je eenvoudig offertes op maat aan bij verschillende professionals. Dit is volledig gratis en vrijblijvend. Op die manier kun je eenvoudig prijzen met elkaar vergelijken.

 

Vraag vrijblijvend prijzen en advies aan

Via spouw-muur-isolatie.nl kan je in één klik vrijblijvend prijzen en advies aanvragen bij verschillende vakmannen gespecialiseerd in isolatiewerken. Vergelijk prijzen, realisaties, werkmethodes, termijnen, ... en kies het voorstel dat het best past jouw eigen situatie, wensen en verwachtingen.