Spouwmuurisolatie plaatsen? Vraag online offerte aan.

Subsidie spouwmuurisolatie

Laatste update, 7 januari 2020  Spouwmuurisolatie is een interessante investering. Het vergt een beperkte investering en bespaart je heel wat op je energiefactuur. Bovendien kan je, in sommige gevallen, genieten van subsidies en goedkope leningen wat de aantrekkingskracht van spouwmuurisolatie nog groter maakt. Een overzicht.

Om een duidelijk beeld te krijgen van alle mogelijke premies en subsidies, maken we per gunstmaatregel een onderscheid tussen particulieren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Niet alle regelingen zijn immers geldig voor beide partijen.

 

1. Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH)

spouwmuurisolatie steenwolWat?

Nationale subsidie uitgereikt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze landelijke subsidie is zo berekend dat je ongeveer 20% bespaart op je eindfactuur dankzij deze premie.

Je bent echter wel verplicht om minimaal twee energiebesparende maatregelen uit te voeren, als je in aanmerking wil komen voor deze subsidie.

 

Voor wie?

– Particulieren
– Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)

 

Hoeveel?

De subsidie voor het isoleren van de spouw bedraagt € 5 per vierkante meter. Deze krijg je enkel als je spouwmuurisolatie combineert met één van onderstaande energiebesparende maatregelen:
– Gevelisolatie (binnen/buiten): € 25/m²
– Dakisolatie: € 20/m²
– Zolderisolatie/vlieringisolatie: € 5/m²
– Vloerisolatie: € 7/m²
– Bodemisolatie: € 4/m²
– HR++ Glas: € 35/m²
– Triple glas: € 100/m²

Laat je minstens 2 van deze energiebesparende maatregelen uitvoeren, dan kom je ook nog in aanmerking voor andere subsidies:
– Subsidie wanneer je extra aanvullende maatregelen neemt
– Subsidie voor een zeer energiezuinig pakket
– Subsidie voor energieprestatiegarantie

 

Voorwaarden

Er zijn 5 voorwaarden waaraan je moet voldoen:

1) Je moet minstens twee energiebesparende maatregelen combineren, bijvoorbeeld spouwmuur- en dakisolatie.

2) De werken moeten uitgevoerd worden door een erkend aannemer.

3) De Rd-waarde van de spouwisolatie moet 1,1 m²K/W of meer bedragen.

4) De minimale totaaloppervlakte aan spouwmuurisolatie verschilt per type woning en moet minimaal bedragen:
– Etagewoning: 13 m²
– Rijtjeswoning: 15 m²
– Hoekwoning: 33 m²
– Vrijstaande woning: 50 m²

Ben je van plan je spouwmuur te isoleren? Vraag dan zeker raad aan een vakman. Hij staat je bij met advies op maat en kan je helpen bij het aanvragen van je subsidie. Vraag meerdere offertes op zodat je prijzen kan vergelijken en de meest voordelige kiest. Ontvang hier gratis en vrijblijvend maximaal 3 offertes van erkende isolatiespecialisten uit je buurt.

spouwmuur isoleren

2. Gemeentelijke subsidie

Informeer zeker eens bij je gemeente of ook zij een isolatiepremie voorzien. Naast de landelijke subsidies kom je bij een aantal gemeentes in aanmerking voor bijkomende subsidies voor isolatiewerken. De precieze bedragen hiervan variëren van gemeente tot gemeente.

Vaak vind je op de website van de gemeente alle informatie over subsidies. Je kunt ook de energiesubsidiewijzer raadplegen op www.energiesubsidiewijzer.nl. Steek echter zelf zeker je licht op bij de gemeente, aangezien niet alle gemeentes aangesloten of ingeschreven zijn op de website van Energie Subsidiewijzer.

 

3. 9% btw bij isolatiewerken

Ook in 2020 kom je voor het laten isoleren van daken, vloeren en muren in aanmerking voor een verlaagd BTW-tarief van 9%. De woning moet dan wel ouder zijn dan twee jaar.

Let op: dit verlaagd tarief van 9% is enkel geldig op de arbeidskosten voor het plaatsen van het isolatiemateriaal. Het is niet van toepassing op de materiaalkosten of andere werkzaamheden die met de isolatieklus gecombineerd worden (bijvoorbeeld sloopwerken).

 

4. Groene lening

Naast de subsidies biedt de overheid voor de aankoop van spouwmuurisolatie ook een goedkope groene lening aan, de zogenaamde Energiebespaarlening.

 

Energiebespaarlening voor particulieren

Dankzij de Energiebespaarlening kan je als woningeigenaar tot maximaal 25.000 euro lenen voor het laten uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals spouwmuurisolatie. Het gaat hierbij om een maandannuïteitenlening waarvan de looptijd, afhankelijk van het geleende bedrag, 7 tot 15 jaar bedraagt. Ga je echter voor een Zeer Energiezuinig Pakket of een Nul op de Meter-woning, dan kan je tot respectievelijk maximaal 40.000 en 50.000 euro lenen.

Je hoeft voor deze lening geen afsluitkosten te betalen en de rentevoet blijft onveranderd tijdens de looptijd van de lening. Je mag niet ouder dan 75 zijn om deze lening aan te vragen. De aannemer moet de “Verklaring Aannemer/Installateur” invullen om te bewijzen dat de isolatiewerken voldoen aan de voorwaarden om deze lening te krijgen.

 

Energiebespaarlening voor Verenigingen van Eigenaren

De VvE Energiebespaarlening is enkel bedoeld voor Verenigingen van Eigenaren. Deze lening kan interessant zijn voor eigenaars van appartementencomplexen van minstens 10 wooneenheden die energiebesparende maatregelen willen doorvoeren. Je moet minimaal € 25.000 lenen en het maximale te lenen bedrag is € 5.000.000 (maximaal € 25.000 per appartementsrecht). De looptijd van de lening ligt tussen 10 en 15 jaar. De rentevoet wordt vastgelegd bij het binnenkomen van de aanvraag van de lening en is onveranderlijk tijdens de looptijd van de lening.

Uitzonderingen op het maximale leenbedrag per appartementsrecht zijn het Zeer Energiezuinige Pakket (maximaal € 40.000) en Nul op de Meter (maximaal € 50.000).