spouwmuurisolatie
De meest informatieve site over spouwmuurisolatie!

Spouwmuur isolatiemateriaal

spouwmuur isolatiemateriaal Er bestaat heel wat isolatiemateriaal, het ene al beter dan het andere. Verschillende isolatiematerialen worden gebruikt bij nieuwbouw en bij na-isolatie.
In dit artikel geven we je een uitgebreide uitleg over de verschillende soorten isolatiematerialen, evenals voordelen en nadelen, extra tips enzovoort.


Soorten isolatiemateriaal

Isolatie bij nieuwbouw

isolatiemateriaal De meest gebruikte isolatiematerialen zijn isolatieplaten en isolatiefolies. Tegenwoordig worden ze standaard gebruikt bij iedere nieuwbouw.
Vaak geldt de regel: 'Hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter er wordt geïsoleerd.'

Een derde isolatiemateriaal die vaak wordt toegepast bij nieuw geplaatste huizen is stralingsreflecterende isolatie. Deze zorgen ervoor dat warmte energie wordt gereflecteerd naar plaatsen waar deze het meest nodig is, in tegenstelling tot de platen en folies waarbij het warmteverlies slechts wordt vertraagd.
Het beste materiaal is waarschijnlijk een combinatie van platen en/of folies met straligsreflecterende isolatie. Hierdoor behoudt je je energie op optimale wijze binnenshuis.

Na-isolatie

Doordat de prijzen van energie de laatste jaren zo zijn toegenomen, begonnen mensen hun huizen dan ook beter te isoleren. Echter zou dit een enorme klus zijn als je ook in oudere huizen platen en folies moet zetten, omdat je dan de hele muur weer moet uitbreken.
De oplossing voor deze oudere huizen is na-isolatie. Hierbij wordt door een (klein) gat in de muur isolatiemateriaal tussen de muren gespoten of gegoten.
Na-isolatie mag in sommige gevallen wel niet! Namelijk als het spuiten of gieten van isolatie in overtreding zou zijn met de flora- en fauna wet.
Dit is wanneer een beschermde diersoort (zoals vleermuizen) zich ondertussen reeds tussen de spouwmuren hebben gevestigd. Door deze spouwmuur dan nog te vullen met isolatiemateriaal vernietig je hun leefomgeving en kan je bijgevolg hoog beboet worden.
Het is dus erg belangrijk dat na-isolatie gebeurd door een professionele vakman, zodat je later geen problemen krijgt.

Isolatiemateriaal

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn de volgende:

Steenwol of rotswol

steenwol Zowel gebruikt bij nieuwbouw isolatie als bij na-isolatie.
Steenwol is een isolatiemateriaal op basis van basalt of diabaas, gesmolten stenen die vervolgens tot fijne draden worden geweven.

Dit materiaal is zo geliefd als isolatiemateriaal omdat het onbrandbaar is, uitstekende thermische en akoestische eigenschappen heeft, een hoge densiteit en vormvastheid heeft en omdat het recycleerbaar is.

Glaswol

glaswol Ook dit isolatiemateriaal wordt bij na-isolatie en nieuwbouwen gebruikt.
Het product is gemaakt uit een combinatie van zand en gerecycleerd glas. Net zoals steenwol is glaswol onbrandbaar en vochtbestendig, heeft het goede thermische en akoestische eigenschappen, een hoge vormvastheid en wederom recycleerbaar.
Soms zie je ook een aluminiumlaag op glaswol. Dit is om vochtproblemen en condensatie te vermijden.

EPS (Geëxpandeerd polystyreen)

piepschuim Net als zijn voorgangers ook gebruikt bij nieuwbouw als na-isolatie.
Iedereen kent het, maar wel onder een andere naam: piepschuim!
Verkrijgbaar in verschillende isolatiewaardes; de beste is HR++, daarna HR+ en daar HR.
Dit materiaal is volledig waterdampdoorlatend, maar geluidsisolatie, warmteisolatie en brandveiligheid scoren helaas al wat minder.
Dit materiaal wordt meestal gebruikt bij muren met een kleine spouwopening. Als je opteert voor dit goedkope materiaal, kies dan liefst voor de HR++ variant.

XPS

XPS (Geëxtrudeerd polystyreen)

Een tweede variant van piepschuiim is XPS. Dit materiaal is van iets betere kwaliteit dan EPS en is zowel in nieuwbouw als in oudere huizen te gebruiken.
Zo hebben ze een hogere druksterkte en nemen ze minder waterdoorlatend.

Polyurethaanschuim

pur schuimDeze kunststof wordt gebruikt in schuimvorm als het om isolatie gaat. Door een blaasmiddel aan het materiaal toe te voegen, wordt een harde schuim gevormd met dichte cellen. In deze cellen zit een warmteïsolerend gas.
Polyurethaanschuim is beter bekend onder de naam 'PUR-schuim' en kan eenvoudig in zowel oudere als nieuwere huizen worden gespoten.
Kenmerken van dit schuim zijn de uitstekende isolatie voor zowel warmte als geluid en de vochtbestendige en brandbestendige eigenschappen.

Polyisocyanuraatschuim

Polyisocyanuraat Een sterkere variant van PUR-schuim is het PIR-schuim (Polyisocyanuraat). Eigenlijk is het op dezelfde manier gemaakt als PUR schuim, maar werd er nog polyester aan toegevoegd.
Hierdoor is dit isolatiemateriaal sterker brandvertragend en heeft het een hogere druksterkte.

Resolhardschuim

resolhardschuim Een ander sterk isolerend hardschuim is het resolhardschuim, opgebouwd uit bakeliet.
Vooral voor brandveiligheid en isolerende waarden is dit materiaal beter dan vele van zijn broertjes en zusjes.

Andere materialen

In principe zijn de bovengenoemde materialen de meest gebruikte isolatiematerialen. Toch wordt ook perliet (een gesteente) en Ureumformaldehyde (een kunsthars) nog vaak gebruikt bij spouwmuurisolatie.

Gratis prijsofferte spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie spaart heel wat energiekosten uit en geeft een meerwaarde aan je huis!
Vraag via onze gratis en vrijblijvende offertedienst offertes aan bij professionals die de hoogste kwaliteit leveren en dat tegen de laagste prijs.

 


offertedienst spouwmuurisolatie